Bröllop och Tallin oktober 2016Lördag 8 oktober
En stor dag för två stolta föräldrar - Ulrika gifter sig med Melanie. De är visserligen moraliskt gifta efter sitt fantastiska bröllop i Kyritz den 4 juni, men nu ska det göras legalt också och då är svensk lagstiftning för samkönade äktenskap att föredra framför den tyska. Ellinor bär dagen till ära sin mammas dräkt som syddes på Nikis&Takis i Aten 1963.

Den nya storfamiljen samlad före bröllopet ute på innergården i Stadshuset. Bilden är tagen av Natascha, korttids utbytesstudent från Potsdam, som bara två timmar tidigare landat på Arlanda och mötts av Olle. Det blev så kort om tid att hon fick ta med sig sin trunk till Stadshuset, men hann gjorde hon tillsammans med Olle.

Första steget är att registrera sig.Det är fem minuter mellan varje vigsel och de är nummer tre för dagen, men det fylls på snabbt. Vigseln sker i Stadshustornet som nu är reserverat bara för vigslar.

I Kyritz var Katarina och Natalie tärnor på bröllopet, här är de vittnen och sköter sitt uppdrag perfekt.

Brudparet. Ulrika bär den klänning Ellinor hade när hon var tärna på sin kusin Britt-Maries bröllop 1966. Melanie har en vacker klänning under kappan, men fann Stadsshustornet lite väl svalt.

En mycket vacker vigselakt med en väldigt fin vigselförrättare som lät brudparet välja språk. Ulrika valde genast tyska.

Tyvärr fattas de första tio sekundrarna av den knappt tre minuter långa akten. Och visst hann man få tårar i ögonen, det var så fint!

Efter att ha skålat i Pommac skildes vi åt för att sedan träffas klockan fem i Tallinks nya terminal i Värtan och gå ombord på Victoria Saga. Så fina hytter! När vi installerat oss gick vi akterut och såg tillsammans med Karin och Bernard Stockholm försvinna och skärgården dyka upp i stället.

Halv åtta var vi alla bjudna på buffé i hytt nr 9813, en riktig paradhytt med soffa och barskåp. Först skålade vi för brudparet i champagne och sjöng både tyska och svenska hyllningssånger till brudparet, bl a den Ellinor och Barbro sjöng i Kyritz. Häftigt att alla kunde den flera månader senare.

Vi bjöds på ett otroligt gott smörgåsbord med allehanda delikatesser.

Dessa fina cupcakes hann Ellen, Natascha och Olle dekorera mellan vigsel och båtfärd. Inte bara vackra - mycket goda också!

Så mycket utrymme för brudvals fanns det dock inte, men trevligt hade vi.

Karin hade ordnat ett bröllopsträd där vi alla gjorde fingeravtryck och skrev våra namn som minne av dagen. Det blev kvar i Berlin i juni och kom till heders nu, så väl ordnat.

Liten presentutdelning också, förstås.


Söndag 9 oktober
Efter en superb frukost var det dags för landstigning i Tallinn och en grundläggande stadsvandring med Pierre som guide. Ungefär halva gruppen hade varit i tallinn tidigare. Ett av våra första stopp var vid denna fina chokladaffär som ligger alldeles vid det historiska muséet i Vanalinn, Gamla stan. Jodå, det gjordes inköp.

Vanalinn är Tallinns muromgärdade stadskärna med många fina små gränder och pampiga kyrkor och muséer. Den finns upptagen på UNESCO:s världsarvlista. Det var söndag, men ganska mycket folk ute, om än mest turister, och nästan alla affärer öppna.

Rådhustorget, Raekoja plats,har funnits sedan 1200-talet då staden fortfarande hette Reval. Staden var en blomstrande medlem av Hansan. Här restes världens första julgran 1441.Turen fortsatte sen upp till Domberget via Pikk Jalg, Det långa benet.

Parlamentsbyggnden.

Alexander Nevskijkatedralen ligger högst upp på Domberget och är en rysk-ortodox kyrka. Den byggdes 1894 - 1900 och ses som en rysk maktdemonstration vilket det är lätt att instämma i.

Vi tog Lühike jalg, Det korta benet, ner och blev nästan av med Natalie till denna staty.

Dock ordnade det sig och vi kunde alla helskinnade komma ner.

Turen slutade vid Katariina kaik, Katarinagången, som är Tallinns mest kända gränd. Alldeles bredvid ligger Ylleväggen där det säljs alla upptänkliga stickade saker.

Sedan gruppen delats upp i mindre delar startade alla med att fika, men sen gick Ellinor, Pierre och Katarina till den ryska marknaden vid Balti jaam järnvägsstation. På vägen passerade de denna inspirerande damm, men den kan bli lite svår att efterlikna hemma.

Ryssmarknaden är stor och uppdelad på olika hus. Vi var väldigt få turister där, men det fanns mycket roligt att titta på.Precis utanför marknaden fanns en liten food court med bl a servering i dessa två järnvägsvagnar.

På kvällen åt vi lyxig middag i ā la carte-restaurangen. Vi starade med ett otroligt frestande förrättsbord. Olle, Ellen och Natascha lät sig väl smaka.

Det gjorde också Natalie, Bernard, Silas och Karin.

På hedersplatsen satt förstås Ulrika och Melanie.

Pierre åt ankbröst med mos, rödvinssås med körsbär i och blomkål till huvudrätt. Delikat!

Många valde oxfilé eller tonfisk på en sten som är 420 grader varm för att sen få grilla själva med potatisklyftor, sås och sallad. Lika delikat det!

Vår fine kypare som lät sig svenska via en app i mobilen, kallade Ellinor genomgående för mama och tog suveränt fint hand om oss både till middag och frukost.

Sångerskan sjöng en hyllningssång till Ulrika och Melanie. Vi kan bara stämma in i hyllningskören, tacka för en fantastsik resa och önska Ulrika och Melanie all världens lycka i ert framtida gemensamma liv.Tillbaka till startsidan