15 - 19 mars, Ellinor, Katarina och Barbro hälsar på Olle i CanterburyTorsdag 15 mars
I mörkret på Flygets parkering halkade Ellinor och slog hål på knäet. Sen gick det inte att parkera på den isiga plats de fått ens med Katarinas benägna hjälp så en anställd backade in Goldie. Ingen riktig smakstart, men sen kunde de träffa Barbro på Arlanda när hon kom med flygbussen från Västerås. Allt flöt på bra och de hann med både bokinköp och fika innan planet kl 10.05 lyfte mot Gatwick.


Målet var Canterbury där Olle pluggat sen januari, alltså hög tid att hälsa på honom. Både flyg, tåg till Victoria station och därifrån till Canterbury East gick som tåget så vid tretiden kunde vi checka in på Castle House Hotel. Vårt rum låg i det forna stallet.


Rum nr 14 var stort, fint och härligt varmt. Fyra bäddar dessutom så vi kollade snabbt upp om Olle också kunde bo där under helgen. Det gick bra.


Olle var i skolan och i väntan på honom gick vi en första stadsrundtur och kom också till katedralen där det pågår mycket arbete. Canterbury ligger i Kent och har ungefär 45000 invånare, men i staden finns fyra universitet och med studenterna inräknade fördubblas antalet invånare.


Litet mellanspel på hotellet och en titt på trädgården. Huset är byggt 1730.


Olle föreslog Wagamama som matställe för dagen. Mycket god mat fick vi, t ex denna rätt med panerade sötpotatis skivor, ris och stark currysås.


På kvällen var det gratis entré på katedralområdet så Olle visade oss runt. Katedralen grundades 597 e Kr av Augustinus som skickats av påven Gregorius den Store till England som missionär och stod klar 1077. Genom åren har kyrkan skadats, förändrats och byggts till. Augustinus blev Canterburys första ärkebiskop och sedan dess har den anglikanska kyrkan haft sitt säte här.


Vi kom även till den gamla klosterdelen. Augustinus var prior på klostret Saint Andrea i Rom innan han skickades som missionär och grundade ett kloster även här år 597 f Kr.


Gången från King's school till kyrkan och klostret. Även skolan grundades av Augustinus 597 e Kr och är fortfarande i bruk.Fredag 16 mars
På fredagarna har Olle ofta utflykt med skolan och idag var de i Botany Bay så vi fick klara oss själva. En strålande vacker vårdag så vi promenerade tidigt iväg för att upptäcka Canterbury och passerade denna lilla välanvända park när hotellet.


Vi började med att gå till katedralområdet igen och se allt i dagsljus. På staket och plank runt bygget satt dekaler som talade om att klocktornet är 71,6 m högt, att katedralområdet är 23,5 acres (9,31 ha) stort, att katedral betyder stol och mycket annat. Området är sedan 1988 upptaget på UNESCO:s världsdarvslista.


I katedralen möttes vi av utställningen Suspended som skapats av kläder från flyktingar på Lesbos och i Calais. I bakgrunden syns the Pulpitum Crossing med ingången till the Quire.


The Quiredelen byggdes upp i gotisk stil efter en brand 1174. Kören är skicklig och berömd, men vi fick tyvärr inte möjlighet att höra den.


"Titta på fönstret! Han ser ut som kung Triton." sa Barbro. Fönsret förstördes under en bombräd 1942 och den ungerske flyktingen Ervin Bossanyi som skapade det nya 1960 var mycket riktigt inspirerad av Disney.


Vår tur fortsatte in i det gamla klosterområdet med Klostret var i bruk fram till 1540 då det stängdes av kung Henry VIII, men de vackra valvbågarna och gångarna finns ännu kvar.


Det blev ett långt besök på det intressanta katedralområdet, men till slut var det ändå lunchdags. På The Old Buttermarket åt vi en mycket delikat fish and chips.


Efter lunchen träffade vi Olle och gick på muséet The Beany. James Beany föddes i Canterbury och levde levde 1828 - 91. Han skapade sig en förmögenhet som kirurg i Australien och när han dog ärvde staden pengar till ett Working Men's Institute och detta blev 1899 Canterbury Museum and Library som 2012 blev The Beany.


The Garden Room är en hyllning till Thomas Sidney Cooper som föddes i Canterbury 1803 och målade fram till till sin död 1902, ofta med boskap som motiv.


William Salter Herrick målade detta porträtt av Annie Clara Dudley i Venedig runt 1850. Ramen var egentligen tänkt för en spegel.


Uthungrade av all kultur skyndade vi till Tiny Tim och intog afternoon tea. Så gott och så mäktigt.


Kvällspromenad upp på kullen i parken Dane John Gardens. I mitten syns den nya teatern the Marlowe.


Liten promenad på stadsmuren hann vi också med.


Det var en riktigt varm och skön kväll så vi fortsatte promenaden fram till Olles skola, Canterbury College.


Utanför the Marlowe finns skulpturen Mask av Rick Kirby, en engelsk skulptör född 1952.


Bronsstatyn föreställer pantomimartisten David Lee som dog 2012 och finns även den utanför teatern.


Westgate är från medeltiden och den största bevarade stadsporten i England. När vi sett den gick vi hem och hade fredagsmys och spelade Bezzerwizzer Stora städer, Svenska språket och TV-serier.Lördag 17 mars
Vädret hade förändrats radikalt under natten, men vi hade bokat buss till London och åkte som planerat strax efter nio. Det blåste och snöade, men i bussen var det varmt och skönt.


Fullt lika skönt var det inte när vi klev av bussen vid Victoria station så vi skyndade iväg till Buckingham palace i snålblåsten med hopp om att en rask promenad skulle värma upp oss. Det gjrode den inte, men vi såg slottet och värmde oss i souvenirbutiken.


Vi fortsatte till Houses of Parliament och Big Ben. Sedan 2012 heter tornet som klockan Big Ben sitter i Elizabeth tower. Den togs i bruk 1859 och kan nog vara i behov av lite upprustning.


På väg över Westminster Bridge, som togs i bruk 1862, med London Eye bakom oss. Det stora utsiktshjulet invigdes den 31 december 1999, men togs inte i bruk förrän i mars 2000 p g a tekniska problem. Vi hoppade dock över att åka upp. 3/4 av oss gjorde det förra året och Barbro insisterade inte.


Vår promenad fortsatte på södra sidan av Themsen med stopp på EAT för mat och värme.


Nästa värmestopp var Tate Modern. Muséet är inrymt i Banksides tidigare elkraftverk. Det öppnade 2000 och har en stor samling av internationell modern och samtida konst. Vi var verkligen inte ensamma där.


Lightning with its glare, installation av Joseph Beuys (1921-1986), en tysk konstnär som ville beakta alla delar av mänsklig existens.


The Star Caresses a Breast of a Negress, Joan Miro (1893 - 1903).


Turen fortsatte till Clink Street Museum, ett fängelsemuseum i ett område där det legat många fängelser sedan det första inrättades under biskopen av Winchesters palats 1127. Stackars Ellen Butler internerades för att hon rymde när hon upptäckte att puben hon trodde att hon skulle arbeta på var en bordell. Inga uppgifter finns om hur det gick för henne.


The Ratman, Henry Broncker, låstes in 1670 och blev kvar länge. Han hade många råttor som han födde upp och sedan åt. Vid entrén satt en lapp om att det fanns råttor och man skulle räkna hur många man såg. Fiffigt sätt att lösa problem med råttor för besökarna.


Millenniebron över till St Paul's Cathedral.


Skylt som tilltalade Katarina.


Vårt mål för promenaden, Pancreas station, där vårt snabbtåg till Canterbury avgick och på en knapp timme förde oss hem till Canterbury igen.


Först gick vi dock in och tittade på Plattform 9 3/4 från Harry Potter på King's Cross station.Söndag 18 mars
Efter lite sovmorgon och en god engelsk frukost tog vi bussen till Dover. Det var fortfarande kallt, blåsigt och snöigt, men vi startade genast promenaden upp till slottet.


Väl där fick vi veta att det var så isigt inne på slottet att det var stängt. Lite sorgligt eftersom slottet såg spännande ut, men vi sparade i alla fall 20 pund per person.


Utsikt över Engelska kanalen från slottet.


Nere igen besåg vi stadskärnan. Det är en liten stad, runt 30 000 invånadre, så det gick ganska fort i kylan och blåsten.


Dover är en hamnstad och ligger där det är som smalast över Engelska kanalen, 34 km till Calais. Vi fick i alla fall se de vita klipporna.


Upptining på Costa, mycket värmande och gott.


Efter hemresa och en liten promenad valde vi Bill's som middagsställe. Barbro och Olle åt mac cheese och var helt begeistrade, Elinor ochKatarina var också väldigt nöjda.


Kvällspromenad på High Street.


Ingången till King's college, bara behöriga får komma in.


The Old Crooked house eller sir John Boys hus har sett ut så här sedan 1600-talet och ingen vet varför, men det finns många teorier.


Tidigare gick stora vägen till London rakt genom Canterbury och fortfarande finns spår av detta kvar. Vi följde sen Olle en bit på vägen till biografen dit han skulle med en kompis och sade adjö för denna gång. Så fort tiden går när man har roligt!Måndag 19 mars
Äntligen kom vi oss för att fotografera den fina engelska frukosten. Havregrynsgröten var kokad på mjölk och mycket god påstod både Barbro och Katarina, men det fanns härliga tallrikar att få med äggröra och annat gott också.


Vid tio var vi utcheckade och redo att åka in till Victoria station för ett litet stadsbesök på väg ut till Gatwick.


Det var kallt och blåsigt i London även denna dag, men mycket bättre än på lördan. Lower Grosvenor Gardens gjordes om 1952 i fransk stil, men lockade inte till att sitta ner och njuta.


Vi fortsatte i stället till Harrod's och stannade en stund utanför och njöt av musik på bensinfat (mest Ellinor, en av hennes favoriter).


Turistavdelningen.


Lunch på den närbelägna puben värmde upp oss ordentligt.


I Green park var det riktigt vårlikt.


Victoria memorial är ett monument över drottning Victoria och skapades av skulptören sir Thomas Brock 1911. Barbro hittade en Turfzon nära skulpturen och var mycket nöjd.


Vid fyra åkte vi ut till Gatwick och kunde ta det lugnt en stund innan vi flög hem. Vid elva landade vi i Sverige och Barbro hann med bussen hem till Västerås. Lika lätt gick det för Ellinor och Katarina att ta sig hem. Stort tack allihop för en mycket trevlig och innehållsrik resa!Tillbaka till startsidan