27 - 29 mars 2015, Helg i Göteborg!Fredag 27 mars
Även i år fick vi möjlighet att till ett mycket rimligt pris tillbringa en helg på något av Clarion Collections hotell genom vårt pensionsförsäkringsbolag Gamla Liv. Vi valde att åka till Göteborg. Det började inte helt bra. Ett stort signalfel i Flemingsberg gjorde att vi blev två timmar försenade, men till slut kom vi iväg och vid tolv var vi framme.


Efter att ha lämnat våra väskor på Clarion Collection Hotel Odin gav vi oss ut på stan. Först köpte vi ett tredagarskort på Västtrafik. Pierre hade ett mycket klart första mål så vi tog spårvagn nr 11 till Stigbergstorget.


Förra gången vi var här kom Pierre aldrig fram till Sjöfartsmuséet fartygssimulator. Den är gången gick det betydligt bättre och han fick köra fyra gånger. Allra bäst var räddningsbåten med avancerat väder. Det blev både snöglopp och rejäla vågor att behärska. Vi köpte var sitt årskort för 40 kr och fick därmed tillträde till fyra andra museer också.


Ellinor testade en gång, inte fullt så exalterad.


Sjöfartsmuséet innehåller mycket annat intressant och kul också. Vi lärde oss lite både om sjöfart, varv, emigration och fiskar. Inte illa!


I vårt hotellpaket ingick en flaska skumpa och den väntade på oss i ishink. Det såg riktigt festligt ut, men vi bestämde oss för att spara den lite. (den som har goda ögon ser att korken är ur - vi provsmakade lite)


Vi gick i stället ner till Lilla Bommen och tog en tur med Älv-Snabben, här representerad av Skarven. Det ingår i det tredagarskortet och är en ordinarie linje som bl a passerar Eriksberg.


Strax före Älvsborgsbron vände turen tillbaka. Pierre var frestad att be att få köra nu när han tränat så mycket i betydligt håredare väder, men lyckades behärska sig.


Lyftkranspark.
Lördag 28 mars
Elvans spårvagn på väg ut till Saltholmen. Turen tar 40 minuter.


Här går båtarna till södra skärgården som också ingår i vårt tredagarskort, men vi hade lite för kort tid på oss för att åka med ut till Brännö.


I stället promenerade vi tillbaka till Långedrag där vi tog spårvagnen mot stan, bytte två gånger och var vips på Kungsportsavenyn.


Utanför Göteborgs Konstmuseum står en staty av Victor Hasselblad och en del av muséet bär hans namn.


Muséet har många kända verk, t ex Hip Hip Hurra, konstnärsfest av Skagenmålaren Peder Severin Kröyer.


Vi hade inte en aning om att Karl den XII:s likfärd, målad av Gustav Cederström 1878, hänger här, men det gör den.


När Ellinor i veckan var på Sven-Harrys konsthall i Stockholm och besökte kopian av Sven Harry Karlssons tidigare hem Ekholmsnäs på Lidingö visade guiden en kylskåpsmagnet av verket Nordisk sommarkväll av Richard Bergh. Han målade den när han var gäst på Ekholmsnäs i slutet på 1800-talet och färdigställde den sen i Italien. Spännande att se originalet!


Bredvid konstuméet ligger Göteborgs konsthall som nu visade Dana Sederowskys utsällning Practice makes progress. Den gick dessvärre över vår fattningsförmåga.


Vi besökte också Hasselblad Center och såg en fotoutställning av An-My Lê om amerikanska soldater som tränar i Nevada.


Dags att promenera Kungsportsavenyn ner till Vasagatan för nästa besök.


På Röhsska muséet såg vi formhistoria från 1800-talet till idag.

Turen fortsatte till Saluhallen, men där var så fullt med folk att besöket blev mycket kort.


Vi gick på lite shoppinggator också, men lördag en lönehelg är inte helt optimalt.


Pierre beundrar spårvagnstrafiken vid Brunnsparken. Vilket flyt!


På kvällen kom Anette och Göran upp från Kungsbacka och åt hotellets buffémiddag med oss. Mycket trevligt! Eftersom det var Earth Hour-dag fick vi dessutom testa raw foood.


Earth hour. Tove spelade och sjöng och publiken sjöng med. Härligt.Söndag 29 mars
Under natten hade vi fått sommartid och det märktes i matsalen när vi kom dit strax efter sju. Det var en herre till, men annars var vi helt ensamma. Maten var dock lika riklig och god.


Det regnade rejält på natten, men vid nio upphörde det och vi checkade ut och åkte upp till Slottsskogen för besök på Naturhistoriska muséet.


Vägen hittar man genom att följa elefantspåren på gatan.


Samlingarna är lite gamla och medfarna, men fina och roliga att se. Såvitt vi kunde se kom de flesta djuren dit före 1960.


Valrummet.


Däggdjurssalen.


Nu hade vi bara ett museum kvar som ingår i vårt kort och vi hastade iväg till Göteborgs stadsmuseum. Där fanns flera utställningar. Detta är från Göteborg från ovan med flygfoton av Lars Bygdemark.


Vikingautställningen är permanent med Sveriges enda utställda vikingaskepp.


Det finns också en utställning som visar hur Göteborg vuxit fram från en befäst stad till en modern industri- och hamnstad med interiörer från olika tidsepoker.


Länge leve Hagabion heter denna utställning. Det fanns också en om romer och en om barnhemsbarn.


Halv fyra var tre roliga och intensiva dagar i Göteborg över och vi tog tåget hem igen. Denna gång avgick det exakt i tid.
Tillbaka till startsidan