Sportlovet 2019, Ellinor reser till Rom med Katarina, Ellen och OlleMåndag 25 februari
Äntligen dags! Alla formaliteter avklarade snabbt och Ulrika hade skickat med var sin doggy bag med böcker och godis så det enda som fattades var kaffe/te/choklad. Vi for i tid och landade på Fuimicino vid två efter mellanlandning i Hamburg. Med tåg tog vi oss sedan in till Stazione Terminii.


Med hjälp av Google lotsade Olle oss på mindre än tio minuter till lägenheten vi hyrt på Via Domenichino 7 där vår värd Francecso väntade utanför porten. Och vilken port!


På innergården kände vi verkligen att vi var i Rom.


På femte våningen - med hiss! - låg vår lägenhet med fyra sovrum och lika många badrum. I korridoren fanns också tallrikar, elplattor, kylskåp, micro och annat nyttigt.


Samlingsplatsen var bordet i vad som kanske varit reception tidigare och innanför den fanns en liten balkong som numera innehöll en diskho förutom ett bord med husgeråd.


I huset fanns också en stor takterass där vi tog igen oss lite efter att ha flyttat in.


Första promenaden tog oss till Piazza Santa Maria Maggiore där basilikan Santa Maria Maggiore ligger. Roms näst finaste kyrkobyggnad sade vår värd. Inte illa med tanke på att det finns 700 kyrkor i centrala Rom.


Efter att ha handlat och ätit middag - pizza a taglio, förstås, d v s pizzabitar från vår lokala handlare - beundrade vi Santa Maria Maggiore i kvällsljus på vår kvällspromenad.Tisdag 26 februari
Första dagen hade vi tänkt oss till Piazza del Popolo och sen en slingrande väg tillbaka så vi tog Via Delle Quattro Fontane och fick på vägen se flera så här vackra gathörn.


Spanska trappan heter egentligen Scalinata della Trinitā dei Monti efter kyrkan högst upp, men fick sitt namn för att den nerifrån börjar vid Piazza di Spagna. Den ritades av Francesco De Sanctis i rokokostil och stod klar 1725 efter fransk finansiering. Fontänen på torget, Barcaccia, ritades av Bernini, var klar 1629 och har en sjunkande båt där vattnet porlar eftersom vattentrycket inte klarade en riktig fontän.


Framme vid Piazza del Popolo. Genom porten rakt fram red drottning Kristina in i Rom 1655. Obelisken i mitten är 3200 år och från början tillägnad Ramses II. Den krönte en fontän som byggdes i slutet av 1500-talet, men Napoleon lät 1811-21 Guiseppi Valadier bygga om torget till dess nuvarande nyklassicistiska form och då försvann fontänen.


Nero sägs ha dött och begravts i närheten av platsen där Santa Maria del Popolo ligger och det spökade i området så att ingen ville bo där. Jungfru Maria uppenbarade 1099 sig för påven Pashalis II och befallde honom att hugga ner eken på platsen, gräva upp benen och bygga en kyrka vilket han gjorde. Den har därefter utvidgats och byggts om. Santa Maria del Popolo innehåller verk av många stora konstnärer som Bernini och Carvaggio och de finns fortfarande kvar. Kupolen i Chigikapellet byggdes och dekorerades av Raphaël 1513-1516.


Giovanni Battista Gisleni har sitt gravmonument nära entrén. Han lät själv ordna det två år före sin död 1670.


Den högra av tvillingkyrkorna vid torget, Santa Maria dei Miracoli byggdes av Carlo Fontana i slutet av 1600-talet. Den vänstra, Santa Maria in Montesanto byggdes strax efter och är nästan likadan, men lite mer genomarbetad.


Vår vandring fortsatte till Fontana di Trevi som ligger inbyggd i bakre delen av ett palats och tar upp nästan hela torget framför. Den byggdes 1672. Anita Ekberg badade här 1960 i filmen La Dolce Vita, men nu visslade vakterna så fort någon ens försökte känna på vattnet så vi klädde på oss igen.


På smågatorna omkring Piazza di Trevi fanns många som målade med sprayfärg och många andra också. Populärast var nog neonfärgad slime som skrek när den nådde marken.


Galleria Alberto Soldi hette tidigare Galleria Colonna och öppnades 1922.Efter renovering bytte den namn och återinvigdes 2002.


Hadrianustemplet uppfördes 145 f Kr, men det enda som numera återstår är elva av de korintiska kolonnerna. Templet byggdes 1695 om till tullhus och har senare inhyst Roms börs.


Hungriga gjorde vi en välförtjänt paus på en trevlig restaurang. Det enda Ellen riktigt ville göra i Rom var att äta en pasta frutti del Mare, men här fick hon nöja sig med risotto frutti del Mare vilket inte heller var fel.


Vandringen fortsatte till Piazza della Rotonda och Pantheon.


Pantheon byggdes 115-125 e Kr av Hadrianus som ett tempel för alla gudar. Diametern på den halvsfäriska kupolen är 43 m vilket är samma mått som höjden. Den är öppen allra högst upp med en diameter på nio meter så det regnar in vid oväder.


Sedan 1400-talet har Pantheon också varit minnesmärke för många av Italiens berömda män, t ex Rafael och det 1861 enade Italiens första kung Viktor Emanuel II.


I det sköna vårvädret strosade vi vidare till Piazza Navona. Torget var klart 86 e Kr och användes då för stridsvagnsracing där förloraren riskerade att mista livet. Nu var det dock betydligt lugnare. Mitt på torget ligger Fontana dei Quattro Fiumi, de fyra flodernas fontän, gjord av Bernini och färdig 1651.

Plötsligt stod vi vid Largo de Torre Argentina som visade sig vara den plats där Julius Ceasar mördades den 15 mars år 44 f Kr. Vi kände historiens vingslag, men passade också på att besöka det katthem som nu finns i ena hörnet av torget.


Vid Piazza Mattei finns Fontana della Tartarughe, Sköldpaddsfontänen, från slutet av 1500-talet.


Vid det här laget hade vi gått drygt 20 000 steg och var lite trötta i benen (i alla fall en del av oss) så vi beundrade bara Viktor Emanuelmonument på avstånd, men kunde lätt förstå varför det kallas Bröllopstårtan eller Lösgommen.


Kejsarfora är de fem fora som anlades norr om Forum Romanum. Utgrävningar pågår. Vi bodde så föredömligt centralt uppe på kullen bakom till vänster.


Hemma igen! Vi lagade pasta och ägnade kvällen åt att spela olika frågespel.


En liten promenad hann vi dock med. Vi ville ju gärna se Roms berömda nattliv också, men det försiggick nog någon annanstans.Onsdag 27 februari
Hela dagen var vikt för Colosseum,Palatinen, Forum Romanum och lite Piazza Venezia. Det visade sig att det fanns ett projekt för att få ungdomar i Europa mer intresserade av kultur så Ellen gick in gratis och även Olle var kraftigt sponsrad. En fin start på besöket.


Colosseum är en ellipsformad amfiteater som uppfördes på endast åtta år och stod klar år 80 e kr. Det korrekta namnet är Flaviska amfiteatern.


På första våningen fanns en stor utställning om fynden som gjorts vid utgrävningar och en historisk översikt av imponerande mått. Denna marmorstaty föreställer Julia Domna och är från 205-211 e Kr.


Palantinen, en av Roms sju kullar, sedd från Colosseum.


Under romarriket användes arenan för gladiatorspel, avrättningar, strider mellan djur och människor och annat som krävde många åskådarplatser. Runt 80 000 personer kunde vara där samtidigt.


Colosseum är 48 m hög och har en omkrets på 524 m. Den fick sitt namn av ett en enorm staty, en koloss, stod vid byggnaden vänd mot Forum Romanum. Vi fortsatte mot Palantinen och Forum Romanum.


På väg uppmot Palantinen passerade vi dessa affärslokaler.


Palantinen var ett område med hög status redan under Romartiden, men var bebodd långt tidigare. Fynd har gjorts från bronsåldern. År 64 e Kr brann många av de förnäma husen här ner och bebyggelsen har böljat fram och tillbaka med olika kejserliga palats.


Pinjer är en av Roms symboler och har hjälpt till att hålla luften ren, men nu börjar många träd vara gamla och skröpliga så att de måste sågas ner. Nya planteras, men det kommer att dröja innan de blir så stora att de påverkar stadsbilden.


Till vänster är trappan upp till familjen Farnesianis palats som byggdes i mitten av 1500-talet med vackra trädgårdar omkring.


Halvvägs upp finns denna fascinerande skapelse som också ingick.


Utsikt över Forum Romanum från Palantinen. Här var tidigare våtmarker, men på 600-talet f Kr dränerades marken och torget började ta form. Längst till vänster skymtar Septimus Severusbågen från 203 e Kr och bredvid den Curia Iulia som var den romerska senatens tredje mötesplats.


Den tre stora valven ingick i Maxentiusbasilikan som byggdes 308-312e Kr och är den största av Forum Romanums kyrkor.


Det tog lång tid att gå runt och beundra alla byggnader, men det var varmt och skönt och alldeles lagom med besökare. Till höger syns Castors och Pollux tempel. De tre korintiska kolonnerna är från år 7 e Kr.


Strax intill Forum Romanum fanns tack och lov en trevlig restaurang som vi tacksamt skyndade till.


Ellen fick äntligen sin pasta del Mare -så otroligt god! - och Olle valde canelloni som också smakade väldigt bra.


Piazza Venezia var vi nyfikna på. Vid den gröna balkongen bodde Napoleons mamma till hon dog 1836 och på balkongen på Palazzo Venezia brukade Mussolini hålla tal.


Vi hade också kraft nog att besöka Il Vittoriano. Det uppfördes till Italiens första kung, Vittorio Emanuel II:s ära, och var klart lagom till att nationen firade 50-årsjubileum 1911.


Även på insidan är det pampigt.


En ljuvlig vårkväll så vi åt uppe på takterassen.


Pizza a taglio från en butik i närheten. Alla hade valt sina favoriter och det var så gott. Vi hade också köpt suppli för att prova. Mycket gott!Torsdag 28 februari
Tidigt, tidigt var vi uppe och tog tunnelbanan till Vatikanen för att slippa alla köer. Vid kvart i åtta var det nästan tomt på Piazza San Pietro.


Inte heller till St Peterskyrkan var det några köer, men vi kunde ana hur det skulle kunna vara. På taket till kyrkan är det statyer av Kristus, hans elva apostlar och Johannes Döparen.


St Peterskyrkan påbörjades 1506, men det tog 120 år innan den kunde invigas. Det är katolicismens huvudkyrka och mycket rikligt utsmyckad.


Bernini skapade barockbaldakinen över högaltaret. Härifrån får endast påven förrätta gudstjänst.


Kupolen skapades av Michelangelo och är 42 m i diameter. Det går att åka hiss ganska högt upp och sedan ta trappan upp till den 132 m höga toppen där man har en fantastisk utsikt över Rom.


Eftersom vi missade att fota basilikans mest kända staty, Pičta som Michelangelo skapade 1499, får vi hålla tillgodo med detta som vi faktiskt inte ens vet namnet på.


Tid var tack och lov bokad för Sixtinska kapellet så vi kunde gå förbi den långa kön. Vägen fram var lång och gick genom många salar med fantastiska konstverk.


Utsikt över ett soligt Rom fick vi också på vägen.


I mitten på det grekiska rummet finns en golvmosaik som hittades 1741 i Tusculum.


Taket i Galleria delle Carte Geograficha.


Så var vi då slutligen framme i Sixtinska kapellet! Det ritades och byggdes 1473-81. Påven Sixus IV bjöd sedan in konstnärer för att smycka det. Michelangelo gjorde takmålningarna samt altarväggen. Mest berömd är kanske Adams skapelse. Även Boticelli gjorde väggmålningar. Det är påvens privata kapell.


Även vägen ut var mycket vacker.


Vi hade glömt att titta på flera saker i St Peterskyrkan och tänkte ta igen det, men nu var det helt annorlunda. Kön var kanske 400 m så vi beslöt oss för att avstå.


Enligt sägnen var tvillingarna Romulus och Remus barn till en vestal (tempelprästinna) och krigsguden Mars. Deras fabror satte ut dem i ett tråg på Tibern. De fastnade sedan vid ett fikonträd och en snäll varginna gav dem di. De växte upp och när de var vuxna grundade de staden Rom. Romulus dödade sedan i ett gräl sin bror.


Tibern med Castel Saint Angelo.


På andra sidan Tibern hamnade vi på mysiga gator och gräder i Ponte.

God lunch i behagligt solsken.


Tillbaka på Piazza Navona, men det var inga stridsvagnstävlingar idag heller.


Via Fontana di Trevi tog vi oss till Piazza Barberini och det museum över Capuccinmunkarna med krypta som ligger där. I kryptan finns konstverk av skelett, fler än 3700 skelett beräknas ingå. De byggdes mellan 1732 och 1775.

Nästan hemma! 25000 steg idag. Vi kommer denna gång från ett nytt håll till basilikan Santa Maria Maggiore och beslutar oss för att se om vård värd hade rätt. Är det Roms näst finaste basilika?


Basilikan grundades 432 e Kr och är en av fyra huvudbasilikor i Rom. I närheten av högaltaret är den store konstnären Bernini begravd.


Fredag 1 mars
Vi hade förberett oss ganska väl och hunnit göra allt vi ville. Ändå hade vi knappt hunnit börja skumma allt som finns att göra i Rom när vi satte oss på Leonardo da Vinci-tåget till Fumicino. Det krävs återbesök!


Planet från Rom var nästan en timme försenat och vi hade bara 50 minuter för byte i Hamburg. Lite nervöst! Vi klämde oss av planet så fort det gick och sprang mot gate 40 där Stockholmsflyget skulle avgå.


Det visade sig att vi kom in vid gate 40 där det just var dags för att gå ombord. Så härligt! Inte blev det sämre av att Pierre bokat platser med extra benutrymme och snacks. Vi flög dessutom in över ett upplyst Stockholm. Vilken fin avslutning!Tillbaka till startsidan