September - oktober 2008 Ellinor och Pierre på semester i Alsace, France.

Fredag 26 september
Tidig avresa. Redan vid åtta var vi klara att åka.Inte ofta vi kunnat komma iväg så tidigt så det ska bli intressant att se hur långt vi kommer.
080926a.jpg

När vi närmade oss Jönköping hade vi kontakt med Britt-Marie och Willy som var på väg till Malmö. De låg bara ett par bilar bakom oss så vi lunchade med dem i Götaström. Det var där vi stod med punka på husvagnen i somras, men det slapp vi denna gång.
080926b.jpg

Ellinor hade glömt sitt boklager hemma och fick lägga upp ett nytt på färjan till Helsingör. Inte alldeles lätt för utbudet var ganska begränsat, men nu finns något att läsa i alla fall.
080926c.jpg

Inte hade vi tillräckligt med mat för att klara helgen heller så vi slank in på Super-Brugsen strax norr om Tappernöje och fick utan problem ihop det vi behövde och lite till.
080926d.jpg

Långa köer för att komma ombord! Vi hade tänkt äta bröllopsmiddag på en dansk kro eller tyskt värdshus, men fick ändra våra planer. I stället åt vi middag på båten till Puttgarten och det var kanske tur. Pierre valde friterad fisk med pommes frites och Ellinor Ceasearsallad. Hur skulle vi ha kunnat enas om en meny?
080926e.jpg

Vi fick stå på mellandäck och fick precis plats på höjden. Utplacerarna har blick för hur höga bilarna - med cyklar - är!
080926f.jpg

Kväll i Brunathal söder om Hamburg. Vi firade vår 39:e bröllopsdag med lite champagne och stupade i säng. 100 mil tar!
080926g.jpg

Lördag 27 september
Vi startade tidigt och gnetade oss söderut. Vi valde att åka den tyska vinvägen ner och fick därför ta en nygammal motorväg efter Frankfurt. Där hittade vi ett rastställe som inte var ombyggt till alla nya kedjor som finns utan lite lagom slitet och trevligt.
080927a.jpg

Vi åt riesenbratwurst, Pierre med currysås på sin.
080927b.jpg

Halv fyra var vi framme i Obernai och slog läger. Härligt att vara här igen!
080927c.jpg

Söndag 28 september
På morgonen vandrade vi mot klostret vid Bischofsheim. Först kom vi till Boersch. Massor av nya hus hade det kommit sen vi var här för två år sen. Vi hamnade mitt i en halvmara och fick stå och heja en lång stund innan vi kunde gå vidare.
080928a.jpg

Framme vid klostret. Lite förtäring inför slutsträckan. Alla kvarvarande - fem - munkar lever fortfarande. Kanske hade de också fått nya kollegor för det skulle bli stora festligheter ute på gården.
080928b.jpg

På eftermiddan cyklade vi till Krautergersheim där det var choucroutefest. Redan när vi kom in på festområdet såg vi ett frestande matställe, men vi bestämde oss för att se oss omkring först.
080928c.jpg

Längs huvudgatan - som inte är lång - fanns massor av olika stånd med mat och annat. Mycket lokala produkter och hembakade kakor fanns att köpa.
080928d.jpg

I en lokal fanns en stor vitkålsstrimlare som en liten kille skötte förtjänstfullt.
080928e.jpg

På gatan en bit därifrån fanns en till. Båda gjorde lysande affärer. Senare när paraden kom hade denna vitkålskrig med några av deltagarna i tåget.
080928f.jpg

Hungern drev oss tillbaka till stället vid ingången till festområdet. Vi köpte var sin tallrik med lokala specialiteter.
080928g.jpg

Och så här god mat fick vi! Jättegott!
080928h.jpg

Sen gick vi tillbaka till lokalen med den lilla killen och köpte surkål att ta med hem.
080928i.jpg

Paraddags! Ett av de första ekipagen var Vosgesia som beskrev Vogeserna.
080928j.jpg

Mellan varje ekipage gick en orkester. Alla lät bra, men det var lite olika med tillväxten. Den här klarar sig nog och en hade en kille i sexårsåldern som spelade trumpet, men för andra var medelåldern nog över 75 år.
080928k.jpg

Asterix hade en egen vagn.
080928l.jpg

Ledarvagnen hade traktens stora produkt som ett konstverk på släpet.
080928m.jpg

Det var väldigt mycket folk där och jättetrevligt!
080928n.jpg

Vi cyklade hemåt efter en trevlig eftermiddag och vilade lite på torget i Obernai som visade sig vara en samlingsplats för stora motorcyklar så då passade vi ju bra in.
080928o.jpg

Härlig avslutning på dagen! Marinerade fläskkottletter med rödvinssås, broccoli och potatis. Till det ett Beauloulaisvin, Moulin de vent, från 2002. Gott!
080928p.jpg

Måndag 29 september
Cora i Dorlisheim. Vi var bland de första kunderna och aldrig har vi haft en så bra plats på en fransk stormarknad där allt handlar om att stå så nära entrén som möjligt. Och då avstod Pierre ändå från den allra närmaste platsen för att Ellinor skulle slippa kliva av rakt ut i planteringen.
080929a.jpg

Efter att ha packat in alla varor i husvagnen gjorde vi en utflykt till vattenfallet i Nideck. Man parkerar vid värdshuset med samma namn och vandrar upp i skogen bakom.
080929b.jpg

Efter 20 minuters lätt promenad (enligt vandlringsbeskrivningen) var vi framme, ganska varma. Inte så mycket till cascade så här års, men ganska fint ändå.
080929c.jpg

Sen blev vandringen tuffare, men utsikten från toppen av klippan var hänförande.
080929d.jpg

Vi fortsatte vandringen två timmar till och fick se ett till vattenfall, men denna gång bara uppifrån vilket inte ger riktigt samma känsla.
080929e.jpg

Tisdag 30 september
Vandring till Mont St Odile. Vi tog den vanliga vägen via Bernhardsviller och St Nabor.
080930a.jpg

Denna gång fick vi rasta när vi klättrat upp genom hela St Nabor. Det är ganska brant på slutet och vi undrar verkligen hur de som bor högst upp kommer hem snöiga vinterdagar.
080930b.jpg

Framme vid den helande källan. Vattnet är inte särskilt gott, men efter att ha gått uppåt i mer än tre timmar läskar det skönt.
080930c.jpg

Pilgrimslunchen är fortfarande både god och billig.
080930d.jpg

Vi gick pilgrimsvägen ner till Otrott och vilade ut vid turistbyrån. Det finns skyltar för pilgrimsvägen ner till Santiago de Compostela redan här. Över 290 mil kvar för den som vill gå.
080930e.jpg

Onsdag 1 oktober
Flytt till Ribeauvillé på förmiddan. Vi hittade en excellent plats med utsikt över både in- och utfarande liksom vingårdar och berg. Lite klent med sol så här års, men det får man leva med.
081001a.jpg

På eftermiddan gick vi upp till stan. Druvskörden var redan igång och det var kö in på andra sidan för att lämna druvor. TV var där och filmade, men vi lyckades aldrig se inslaget som vi trodde skulle komma på lokaltimmen mellan 19 och 20.
081001b.jpg

Huvudgatan var sig ganska lik.
081001c.jpg

Vi hittade en fin liten skylt till vinkällaren.
081001d.jpg

Anne Picot har sin affär proppfull med broderier och annat och var mycket hjälpsam när Ellinor fått för sig att hon skulle brodera ett typiskt Alsacebroderi.
081001e.jpg

Torsdag 2 oktober
Storkar är både morgonpigga och fotbollsintresserade så varje morgon kommer runt 50 stycken till fotbollsplanen vid skolan som ligger granne med campingen.
081002a.jpg

Vi var också ganska morgonpigga och var vid Cora när de öppnade. Återigen fick vi uppleva lyckan att stå nära entrén. Sen fortsatte vi till Castorama och hittade äntligen det vinställ vi letat så länge.
081002b.jpg

Vädret var lite ostadigt och det blåste så vi tog en kombinerad cykel- och valnötstur. Massor av nötter hittade vi innan vi tog rast på vägen till Bennwihr.
081002c.jpg

Kul också att få titta på druvskörden igen.
081002d.jpg

Kallt var det, men när det finns valnötter får man hålla ut och klä på sig allt som man tagit med.
081002e.jpg

Före skörden. Vi har inte knäckt koden med turordningen på druvorna i Alsace ännu.
081002f.jpg

Fredag 3 oktober
Lite ostadigt väder även denna dag så vi bestämde oss för att vandra till Riquewihr över bergen. Här börjar vår första markering, röda rektanglar.
081003a.jpg

När vi kom upp på berget var det svinkallt. På med alla kläder inkusive cykelhandskarna, men det var iskallt ändå. Överallt såg vi spår av vildsvin och ängen bakom oss var helt uppbökad. Vissa delar av stigarna var nästan omöjliga att se och gå på för att de buffat upp stenar och jord. Hemkomna till campingen såg vi i dagens tidning att man nu ska ta krafttag mot den stora vildsvinsstammen och skjuta bort runt 30%.
081003b.jpg

På vägen ner till Riquewihr hittade vi ett litet vattenfall som vi döpte till Cascade de Pierre efter upptäckaren. Det fanns i alla fall inte med på kartan.
081003c.jpg

3 oktober betyder att det är återföreningsdag i Tyskland med många lediga. Ett stort antal av dem var i Riquewihr och det var tämligen trångt så vi hastade snart därifrån och tog en liten rast ovanför staden i stället.
081003d.jpg

Överallt plockades druvor.
081003e.jpg

När vi kom hem skulle Pierre ta hand om vandringsskorna (hans jobb) och upptäckte då att Ellinors gått sönder så mycket att det bara var att skicka dem till sällare jaktmarker. Tufft! De nya är inte helt ingångna ännu.
081003f.jpg

Lördag 4 oktober
Loppis och vinfest i Barr. Fanns mycket att titta på och plötsligt låg den framför oss - skylten vi inte kunde leva utan. Reklam för Kronenbourg 1664. Ellinor prutade ner den från 25 till 20 euro och var mycket nöjd. Möjligen var försäljaren ännu nöjdare av minen att döma. Blir en fin lampa i vinkällaren!
081004a.jpg

Så mycket shopping krävde mat och vi köpte det traditionsenligt av herrarna vid torget. Merguez för Pierre och weisswurst för Ellinor. Båda med senap så stark att ögonen rann och alla eventuella förkylningstendenser brändes bort.
081004b.jpg

Väl hemma beslöt vi oss för att göra en liten experimenttur med nya vandringsskor till borgen St Ulrich. På vägen upp slank Ellinor in till Anne Picot och köpte mer tråd. Hon blev hälsad som en gammal vän med frågor om hur broderiet gick. Som tur var framskrider det normalt.
081004c.jpg

Innan vi ens kommit in på Marias lärostig hade Ellinor början till skavsår trots dubbla Compeed på den kritiska hälen. Bara att byta till medhavda gympadojor och betänka saken vid första rasten.
081004d.jpg

Notre dame de Dusenbach. Kristustatyn utanför kyrkan var restaurerad och ett boende för pilgrimmer fanns. Kanske ingår den numera i leden till Santiago de Compostela? Vi hittade dock ingen inforamtion om detta.
081004e.jpg

Härskaren på St Ulrich med Ribeauvillé i bakgrunden.
081004f.jpg

En av de allra bästa stunderna på dagen. Pierre lagar mat och Ellinor håller sig nogsamt ur vägen.
081004g.jpg

Söndag 5 oktober
En härlig söndagmorgon. Pierre packar cykelväskorna för turen till Riedwihr.
081005a.jpg

I Illhäusern flyter en å in i floden Ill. Vi tog en kort rast och plockade lite valnötter.
081005b.jpg

Som vanligt stannade vi vid minnesmonumentet över Afrikatrupperna som stupade här i januari 1945.
081005c.jpg

Ombyte inför choucrutefesten i Riedwihr. Det är en stor händelse och de flesta finklädda så det gäller att smälta in.
081005d.jpg

Det var jättegott!
081005e.jpg

Runt 1200 personer var vi. Hur lyckas man bara koka potatis åt alla?
081005f.jpg

Pia och Patrik uppträdde som vanligt. Mycket joddel och glada låtar som höjer stämningen. Vi gick innan Melody Boys började spela och kan därför inte uttala oss om dem i år.
081005g.jpg

Traditionsenlig rast i Ostheim. Det är ungefär så långt som krafterna räcker efter den stadiga lunchen.
081005h.jpg

Måndag 6 oktober
Cykeltur till Kaysersberg. Det blåste (motvind på vägen dit!) och massor av valnötter fanns att plocka.
081006a.jpg

Ett första stopp utanför kyrkan i Bennwihr. Den har en så otroligt vacker glasmosaikvägg att det krävs ett årligt besök.
081006b.jpg

Framme i Kaysersberg. Bretzelpaus vid floden.
081006c.jpg

Hemma igen upptäckte vi att det var långt kvar på dagen så vi tog en promenad upp till stan. Först besökte vi vinkooperativet för att se på finesserna som installerades 2006. De var dock tillfälligt ur funktion och febril aktivitet rådde bakom kulisserna samtidigt som kön av traktorer som ville tömma lasten växte.
081006d.jpg

Hungern slog till och vi delade på en utsökt Mûnsterostpaj.
081006e.jpg

Stork två meter från vårt förtält. Lite sur för att vi inte matade den.
081006f.jpg

Tisdag 7 oktober
Först åkte vi till Selestadt och gick på marknaden. Sen tog vi den nyöppnade tunneln till St Dié och åkte tillbaka över passet till Sainte-Marie-aux-mines.
081007a.jpg

I en nyköpt bok hade vi hittat en frestande vandring i gruvbygden runt staden. Lägg märke till Ellinors vandringsskor. Det är Pierres gamla, behagligt stora och icke-klämmande.
081007c.jpg

I många hundra år har de brutit silver, kobolt och mycket annat, men numera håller allt på att förfalla - precis som den vandring vi gick. Trasiga skyltar mm gjorde att vi hamnade fel, men vi hann i alla fall se både gruvtåg och igenmurade gruvhål.
081007d.jpg

Det var en lyckosam felnavigering för vi fick denna fina utsikt från Schulberg i stället. Vägen ner var dock ganska tuff!
081007e.jpg

Onsdag 8 oktober
Cykeltur norrut. Strax efter Bergheim stannade vi för att fotografera. Det här är Ellinors motiv.......
081008a.jpg

och detta är Pierres. Han gjorde ett försök med cykeltur upp till Haut Koenigsbourg, men det gick inte hem denna gång.
081008b.jpg

I stället åkte vi till Rond Point i Selestat och åt en riktig braklunch. Gott, mycket och billigt.
081008c.jpg

Det var knappt att vi orkade fortsätta turen norrut, men till slut var vi i Ebershausen och den enda kyrkan i österrikisk barockstil i Frankrike. Senast vi var här var det enorma översvämningar runt omkring, men nu var allt normalt och fridfullt.
081008d.jpg

De senaste 25 åren har man lagt ner 1,7 miljoner euro på att restaurera kyrkan som verkligen också blivit vacker.
081008e.jpg

På hemvägen stannade vi och studerade majsskörden som omväxling till druvorna. Vi har förresten kunnat konstatera att de gröna druvorna skördas först.
081008f.jpg

Torsdag 9 oktober
Vårt vackra läger som nu ska demonteras.
081009a.jpg

Men först åkte vi till Carrefour i Mulhouse för att få lite variation till Cora och lägga upp ett litet lager inför hemresan.
081009b.jpg

Efter att ha packat ihop allt gick vi upp till stan en sista gång. Ellinor var nu nsätan klar med Alsacebroderiet och besökte åter Anne Picot - som underligt nog minns henne och vet vilken sorts broderi hon vill ha - för att köpa ett julbroderi. Det blev ett vackert med järnek och fåglar.
081009c.jpg

Vi har också hittat en affär som tillsluter ostarna hermetiskt så att de kan transporteras hem. Vi valde en Münsterost som måste vara det optimala testet på om det fungerar.
081009d.jpg

Kooperativet i Ribeauvillé. Full aktivitet och allt fungerade denna gång. Vi provsmakade ett Muscatvin och köpte sedan en låda. Mycket gott!
081009e.jpg

Fredag 10 oktober
Vi kom iväg redan 07.15 och det var inga köer så när det var dags för lunch hade vi hunnit ganska långt. Pierre valde den traditionella reselunchen som var mycket god.
081010a.jpg

Ellinor provade i stället en av de nyare matkedjorna som nu finns på nästan alla rastplatser efter autobahn, Nordsee. En god laxsmörgås.
081010b.jpg

Pierre ville gärna ha bevis för hur långt vi hade hunnit.
081010c.jpg

För en gångs skull var vi så fiffiga att vi stannade tidigt, i Allertal, och kunde sitta ute i 20 graders värme och njuta av solen - och ett broderi....
081010d.jpg

För att inte prata om middan. Äntligen fick Pierre pommes frites och till det avgjort äkta majonäs. Goda färska rödbetor och cordon bleu därtill var inte alls fel.
081010e.jpg

Lördag 11 oktober
07.30 var vi på väg igen och kom tidigt till Puttgarten. Ännu tidigare var dock alla shoppare på Bordershop så färjan var full.
081011a.jpg

Varmt, soligt och skönt. Vi njöt av resan på utedäcket.
081011b.jpg

Per telefon kollade vi när campingen i Jönköping stänger. 18.00. Enligt färddatorn skulle vi vara framme 17.54, men det fanns ett litet aber. Vi var tvungna att tanka också. Det fixade Pierre på fyra minuter i Värnamo och 17.56 sladdade vi in på campingen och fick plats 44.
081011c.jpgTillbaka till startsidan