Ellinor och Pierre vandrar på Madeira februari 2010.


Rapporter och bilder från resan. Får du inte alla bilder - tryck reload eller liknande ;-)


Vårt preliminära program - en del fast - annat går att ändra.

9 februari Tisdag:
06.30: Avresa från Stockholm (Mellanlandning i Göteborg) Ankomst till Funchal 12.05.Samling i ankomsthallen, där vår svenska Premiumguide möter upp och följer med till vårt hotell,
Vi utforskar hotellet med omgivningar. Ska finnas bra köpcentrum där vi kan lägga upp ett förråd av vatten och mat till vandringarna samt lite smått och gott till balkongen före middagarna.
18.00: Gemensamt välkomstmöte med drink. Vår Premiumguide berättar om den fantastiska veckan som väntar oss.
19.00: Gemensam välkomstmiddag med dryck i hotellets restaurang.

Onsdag:
09.00: Vi vandrar bort efter kusten på den nya Lidopromenaden till Praia Formosa stranden.
13.30: Under en eftermiddag bekantar vi oss med Madeiras ytterst trivsamma och färgstarka huvudstad Funchal genom en guidad stadsrundtur till fots. Omgiven av berg breder staden ut sig på de grönskande sluttningarna. Den charmfulla stadskärnan är vacker med sina gamla byggnader, parker, gågator och torg. Vi lär oss hitta till flera av sevärdheterna och får både shoppingtips och förslag på trevliga restauranger. Under turen besöker vi bl a den stora marknaden med fisk-, frukt- och blomsterförsäljning, Funchals broderifabrik samt vinmuseet där vi provsmakar Madeiras välkända viner.
17.30 Åter på hotellet efter stadsrundturen.
19.00: Gemensam middag med dryck i hotellets restaurang.

Torsdag:
09.00: Under en heldagsutfärd utforskar vi Madeira i västerled och inleder med att passera den pittoreska fiskebyn Câmara do Lobos där man har fiske av Espada, som sin alldeles särskilda specialitet. Vi stannar till vid klippan Cabo Girão som med sitt 580 meter lodräta stup ner i havet faktiskt är världens tredje högsta havsklippa. Att blicka ut över stupet högst upp på klippan är en hissnande upplevelse. Vi följer kusten mot Ribeira Brava innan vi tar vägen norrut mot São Vicente. Sedan går turen vidare mot Porto Moniz längs den dramatiskt vackra nordvästkusten. I Porto Moniz gör vi ett kort stopp och tittar bl a på de berömda havsbassängerna. Vi stannar även och avnjuter vår lunch.. Under eftermiddagen går färden mot den mäktiga högplatån Paúl da Serra 1500 m ö h. Här uppe bjuds det på ett i det närmaste magiskt landskap. Madeira runt i västerled är en heldagsutfärd fylld av sköna naturupplevelser! 17.00 Åter på hotellet.

Middag på stan.

Fredag:
09.00: Promenad in till Funchal för att ta buss 56 klockan 10.00. Vi åker upp till den ekologiska parken och vandrar sedan ned till Babosas. Orkar vi så tar vi sedan en vandring utefter levada dos Tornos till Romeiros och åter till Monte. Där blir det Linbanan ned till Funchal och promenad åter till hotellet dit vi bör komma runt 17.00.
19.00: Under en helkväll beger vi oss tillsammans till en av Funchals riktiga restaurangpärlor. Här upplever vi den genuina atmosfären på Madeira, när vi denna afton bl a avnjuter en av öns verkliga lokala specialiteter "espetada" ett meterlångt grillspett tillagat över öppen eld som serveras hängande från taket eller i särskilda ställningar som placeras ut på borden. En av kvällens höjdpunkter blir framträdandet av musikanter som spelar den typiska portugisiska musiken Fadon samt en uppvisning av en lokal folkloregrupp. De duktiga dansarna är i alla åldrar och mot showens slut brukar middagsgästerna ansluta. En oförglömlig kväll!

Lördag:
09.00: Vandringsdags, mot Barreiros stadium och levada dos Piornais som vi följer till Quebradas, där vandrar vi upp genom Pinheira das Voltas. Fortsätter genom Ribeira da Lopa till levada do Curral som vi följer upp till Romeiras där vi tar buss 8, 15 eller 50 till Funchal och går tillbaka till vårt hotell dit vi bör komma runt 17.00.
19.00: Gemensam middag med dryck i hotellets restaurang.
21.00: Karnevalen startar inne i Funchal

Söndag:
09.00: Denna halvdagsutfärd går inledningsvis upp mot toppen Pico dos Barcelos varifrån det bjuds på en storslagen vy över Funchal, havet och de natursköna omgivningarna. Vi fortsätter därefter genom pinje- och eukalyptusskog till utsiktspunkten Eira do Serrado 1.094 m ö h. I ett bedårande perspektiv från ovan bjuds här på Curral das Freiras eller Nunnornas Dal, som denna vackra plats är mer känd som. Hit flydde Santa Claraklostrets nunnor undan 1500-talets pirater. I dalen växer bl a körsbärsträd och själva vulkankratern anses vara Madeiras hjärta. Vi fortsätter därefter till den välkända botaniska trädgården med över 2000 olika arter i regnbågens alla färger. Inne i trädgården ges även tillfälle att besöka den vackra fågelparken.
Eftermiddagsprogram?
Middag på stan.

Måndag:
Heldagsvandring någonstans.
19.00: Gemensam avskedsmiddag med dryck i hotellets restaurang.

Tisdag:
13.05: Avresa från Funchal, (mellanlandning i Göteborg) ankomst till Stockholm 20.40.

Vårt hotell, en halvtimmes promenad från Funchals centrum. Det går även gratisbuss från hotellet.
small_hotel.jpg small_facilities.jpg
Vi bor på Tivoli.
karta.jpg
På lördagen är det karnevalståg med mycket samba. Karnevalen börjar på fredag och avslutas med ytterligare ett tåg, mer folkligt på tisdag.
carnival.jpg
Vandra ska vi även hinna med.
vandring1.jpg levada.jpg
Madeiras Nationalrätt är denna fula fisk som heter Espada. Espadan lever på ca 2000 meters djup, men går om natten upp till ca 700 meter där den fångas med långrev på ca 80 krokar. Espadan är ful som stryk men himmelsk god. Espada ska vi naturligtvis äta någon dag.
espada.jpg
Lokalt vin och öl (Coral) ska givetvis provas.
vin.jpg
Och så här blev det :-)
Tisdag 9 februari
05.30. Vi steg upp 03.00 och har nu avancerat genom säkerhetskontrollen och kan nog räkna med att det ordnade sig. Vi kommer med planet kl 06.30.
100209a.jpg

På rummet på femstjärniga hotell Tivoli i Funchal. Mycket trevligt!
100209b.jpg

Detta är en välkomstpresent från Solresor. Madeiravin, en lokal kaka, vatten och en pampig blomsterdekoration. Vi bor flott! 100209c.jpg

Vi hade gott om tid innan det var dags för välkomstdrink och kollade vägen in till centrum. Vi bor i Lido som ligger lite utanför stan. Vi hann till catarinaparken med blommande träd.
100209d.jpg

Pingo Dos ligger nära hotellet och ser mycket lovande ut för våra inköptsbehov av mat och dryck.
100209e.jpg

Skymningsmys på balkongen. Åt ena hållet ser vi havet.
100209f.jpg

Åt andra ligger restauranter och affärer. Vi lär nog undgå att svälta ihjäl denna vecka också. Särskilt som det som väntar efter myset är en italiensk buffé i hotellets matsal efter välkomstdrinken.
100209g.jpg

Onsdag 10 februari
På förmiddan tog vi en promenad efter stranden till Praia Formosa. Vi hittade inte strandpromenaden hela vägen fram, men kom dit i alla fall via lite andra gator och backar. Fascinerade tittade vi på huset som står på en sönderfallande klippa.
100210a.jpg

På väg tillbaka. Här ska strandpromenaden fortsätta efter vattnet, men var?
100210b.jpg

Havsbassänger efter strandpromenaden. Alldeles för stora vågor idag för att man ska frestas hoppa i. Särskilt om man inte har baddräkt med sig...
100210c.jpg

Vår första utflykt var en stadsrundtur med blandad vandring och bussåkande. Vi startade vid linbanan och gick till fortet som nu är bl a konstutställning.
100210d.jpg

Efter promenad genom gamla stan kom vi till saluhallen där tulpanträd blommade för fullt.
100210e.jpg

Här fick vi en liten rast och tog vår första galao och Coral. Så gott!
100210f.jpg

I rundturen ingick också ett besök på en broderifabrik. Alla mönster förvarades som rullar i hyllor. Man kunde också beställa egna broderier, men vi avstod.
100210g.jpg

Vi fick besöka Blandy, en Madeiravinstillverkare och smaka på två olika sorters Madeira. Gott!
100210h.jpg

Vi fick chansen att se våra första espador. Snart ska vi prova att äta dem också.
100210i.jpg

Torsdag 11 februari
Hel utflyktsdag med början vid Cabo Girao, världens fjärde (möjligen femte) högsta havsklippa. Här ska piffas upp och göras glasgolv så att man kan se ner.
100211a.jpg

100211b.jpg

Nästa stopp var Ribeira Brava där vi fick ströva fritt en stund. Detta stördes av regn, men vi hittade ett trevligt ställe att ta en galao och en Coral på och strax var skuren över.
100211c.jpg

Nu strömmar inte vattnet så friskt ner i floden som den kan göra, sa guiden. Vi undrade över fåglarna. Samma sort såg vi på Mallorca och inte heller då kunde vi hitta dem i fågelboken. Vad är det för sort?
100211d.jpg

Stopp efter Serra de Agua. Här kan man se kusten åt båda hållen vid klart väder. Vi prövade att dricka ponscha, inhemskt brännvin blandat med honung och citronjuice. Gott.
100211e.jpg

Vi hann se åt båda hållen innan dimman rullade in. Det gick fort!
100211f.jpg

Sao Vicente. Japp, vi hittade inhemskt vitt vin från Porto Moniz dit vi strax kommer.
100211g.jpg

Torget i stan.
100211h.jpg

Lunchstopp i Porto Moniz. Vi fick inbakad espada med ris, potatis och grönsaker efter en soppa. Espada är gott!
100211i.jpg

Havsbassängerna i Porto Moniz. Lustigt nog badade ingen idag.
100211j.jpg

Och då hade man åndå chansen att leka lite i vågorna.
100211k.jpg

På hemvägen stannade vi i Calheta. Där har man satsat på att få en sandstrand och hämtat sand från Sahara. Tyvärr tar havet hand om sanden ganska snabbt.
100211l.jpg

På kvällen vandrade vi in till Funchal centrum efter maten för att se på belysningen inför karnevalen på lördag och för att hitta rätt busshållplats till fredagens vandring.
100211m.jpg


100211n.jpg


100211o.jpg


100211p.jpg

Fredag 12 februari
Buss 56 - rätt hållplats. Vi bad chauffören säga till vid den ekologiska parken.
100212a.jpg

Framme. Högt och kallt och regnet hängande i luften. Vi startade med att gå till informationshuset och ta en galao och Coral framför stockvedsbrasan. Sen var vi redo att gå.
100212b.jpg

Vår allra första levada. Väldigt kort och inte i bruk, men en levada.
100212c.jpg

Utsiktspunkt med tavla på vad man ser. Vi såg dock kanske 20 m framför oss så det blev inte aktuellt att kolla. Här lämnade våra två följeslagare oss också - två små hundar som följt oss en km - och vi förstod snart varför.
100212d.jpg

Det började regna, gick starkt nerför, var halt på lavastenarna och riktigt svårt var det att passera Terreiro da Luta där man anlagt gator i lavasten. Men ner kom vi till Monte och rastade på torget.
100212e.jpg

Efter att ha tittat på slädarna som går neråt från Babosas fortsatte vi till levada dos Tornos. Den gick genom ett vattenfall.
100212f.jpg

Efter vattenfallet fortsatte levadan med stup på nästan 100 m och inga skyddsräcken. Lite tuff start på våra levadaeskapader var det onekligen. Vi fortsatte till Romeiros och gick ner och upp genom dalen till Babosas där vi tog linbanan ner till Funchal.
100212g.jpg

Resan tog 20 minuter och bjöd på en hänförande utsikt.
100212h.jpg

Ellinor laddar upp inför kvällens begivenheter.
100212i.jpg

Kvällsutflykt till en liten restaurant strax väster om Funchal. Grönsakssoppa, espetatas - grillspett - med goda tillbehör serverades och en god passionsfruktsdessert som avslutning. Vi fick se folkdanser och även dansa själva, t o m kyssdansen.
100212j.jpg

Lördag 13 februari
Levadadag. Vi tog trapporna upp till levada dos Piornais högt över Lido.
100213a.jpg

Den startar vid stadion, men vi anslöt lite senare och fick sanbbt en härlig utsikt.
100213b.jpg

Vi har just avundsjukt upptäckt att man kan ha en levada som adress. Men hur får man hem t ex en soffa? Det finns inga andra vägar dit.
100213c.jpg

Vilken fin entré till huset.
100213d.jpg

Lite längre fram på vandringen kom vi till en vacker dalgång.
100213e.jpg

Sen började en lite mer spännande del.
100213f.jpg

Man fick skutta på stenar genom tunneln. Kul!
100213g.jpg

På väg till nästa levada.
100213h.jpg

Lunch efter levada do Curral. Mackor med inbakad espada från Pingo Dos. Gott!
100213i.jpg

Efter ett tag kom en varningsskylt om att staketet var ostadigt. Vi trodde på den, men var vi detta lag så fartblinda att att vi fortsatte ändå.
100213j.jpg

Samma levada går genom de mest skiftande områden vilket gör det ännu roliager att vandra.
100213k.jpg


100213l.jpg


100213m.jpg


100213n.jpg


100213o.jpg


100213p.jpg


100213q.jpg


100213r.jpg


100213s.jpg

Lyckligen hemma, nyduschade och pustande tar vi en paus på balkongen. Avslutningen blev tuff. När vi kom till det stora köpcentret Shopping Madeira hade Ellinor fått ont i stortånageln. Ingen buss skulle gå inom ett par timmar. Ingen taxi fanns att tillgå fast de brukar finnas överallt. Bara att traska hemåt - sju km. Ellinor fick gå barfota bitvis, men hem kom vi.
100213t.jpg

Karnevalskväll. Tyvärr stundtals i regn. Vi fick se ett av de största fyrverkerier vi någonsin sett. Det var häftigt!
100213u.jpg

Regnet hindrade inte på något vis karnevalsyran.
100213v.jpg


100213w.jpg

Söndag 14 februari
Utflykt till Nunnornas dal. Stopp vid Eira do Serrado, en utsiktspunkt.
100214a.jpg


100214b.jpg

Ribeiro Frio, där tog vi kaffepaus och tittade på den lilla stan.
100214c.jpg


100214d.jpg

Botaniska trädgården. Vår fantastiska guide Eva kan inte bara alla årtal och platser utan också både latinska och svenska namn på alla växter.
100214e.jpg

Här berättar hon livfullt om vilka svenskar och norrmän som fått ge namn åt växter, varifrån de kom och hur de kände Linné. Vilket minne! Turen avslutades med ett riktigt skyfall så att vattnet strömmade ner längs vägen.
100214f.jpg

På eftermiddan vandrade vi utmed havet och njöt av det mäktiga skådespelet.
100214g.jpg


100214h.jpg


100214i.jpg

>br> 100214j.jpg

Vi avslutade med galao och Coral på ett café vid strandpromenaden, men satte oss för säkerhets skull ganska långt in.
100214k.jpg

Lyxmiddag på Lido do mar. Ellinor tog espada med bananer och Pierre med vitlök och vin. Soppan först visade sig vara en överloppsgärning eftersom det var synnerligen rikliga portioner och man först bjöds på en tallrik med småplock.
100214l.jpg

Måndag 15 februari
Vandringsdag igen. Ellinor laddar upp och väntar på sin omelett hos omelettkocken.
100215a.jpg

Mycket varierad och god frukost. Lägg märke till Pierres tallrik. De små korvarna var superba, hälsar han.
100215b.jpg

Vi tog bussen till Estreito de Camara de Lobos och klev av vid levada do Norte strax efter stan. Till en början gick man nästan genom trädgårdarna vid husen.
100215c.jpg


100215d.jpg

Sen ändrade den karaktär och blev lite tuffare.
100215e.jpg

På säker mark igen.
100215f.jpg


100215g.jpg

Lunch vid ett litet vattenfall strax efter Foro.
100215h.jpg

Vandringen fortsatte mot Cabo Girao.
100215i.jpg


100215j.jpg

Pierre förbereder sig för att gå genom den långa tunneln till andra sidan klippan.
100215k.jpg

På andra sidan var det storm! Vi tog galao och Coral på ett synnerligen litet och lokalt café och gick sen till busshållplatsen. Efter en stund kom en taxi och stannade och berättade att bussen inte skulle gå förrän kl fyra - om två timmar, men han skulle ta oss till Funchal för en billig penning. Vinden slet i kuren som knakade betänkligt så vi slog till och för 20 euro fick vi en behaglig tur hem. Innan vi klev ur frågade vi när bussen egentligen skulle gå. Chauffören skrattade och sa klockan fyra. Var vi lurade? Nöjda var vi i alla fall.
100215l.jpg

Vi fick nu tid till en skön stund vid poolen i stället för att skumpa hem i en buss.
100215m.jpg

Eftermiddagspromenad för att ta kort på restaurangen Lido do mar. God middag var det.
100215n.jpg

Galao och Coral efter strandpromenaden räckte också tiden till.
100215o.jpg

Vårt hotell från havet.
100215p.jpg

Tisdag 16 februari
Hemresedags. I väntan på bussen till flygplatsen.
100216a.jpg

Bara 15 kg i bagage gjorde att vi fick köpa lite presenter på flygplatsen och som tur var fanns det.
100216b.jpg

Snöoväder i både Stockholm och Göteborg gjorde att planet var nästan en timme försenat. Snöoväder? Inte möjligt vad vi kan se... Elva på kvällen var vi i alla fall lyckligen hemma igen efter en ljuvlig vecka på Madeira.
100215c.jpgTillbaka till startsidan