Svrigeturen maj 2016


Onsdag 11 maj
Dags för en liten testtur med Silvia inför sommarresan. Eftersom Katarina skulle åka med och hon var på första delfinalen på ESC i Globen med Olle på tisdag kväll gav vi oss iväg tidigt på förmiddan. Vädret var härligt och det var bara lite trafik - så skönt!

Vid tre var vi incheckade på husbilsdelen av campingen i GeKå:sbyn. Pierre pysslade en stund, men Ellinor och Katarina gick genast till GeKå:s och kollade efter allt på sina listor. När Pierre kom fick de en välförtjänst paus i Sportbaren.

Nöjd Pierre har just provat ut kavaj och byxor till Ulrikas bröllop. Inte bara snyggt blev det utan också mycket prisvärt. Vi köpte var sin egenkomponerad sallad i Salladsbaren och gick hem och njöt av kvällen.


Torsdag 12 maj
Vi startade dagen med att göra ett kort besök i varuhuset igen för att köpa det vi ångrade att vi inte gjorde igår och för att kolla på de delar vi inte orkade ta oss igenom.

Det är lugnast och trevligast att handla på eftermiddan, men denna förmiddag var helt OK.

Resan fortsatte upp till Jönköping där Katarina skulle ta Bus4You till Stockholm vid halv två. Tack för ett trevligt dygn!

Ellinor och Pierre fortsatte till Bunn där de bodde på hemvägen i höstas. I mars var de i Jönköping och såg två utställningar om John Bauer och det var roligt att komma tillbaka och få se allt på nytt. På andra sidan vägen betade boskap och en bit bort kunde vi se sjön Bunn.

John Bauerleden passerar Bunn och vi följde den en bit upp i skogen. Prinsessan Tuvstarr höll sig undan, men det var lätt att tänka sig henne i den här omgivningen.

Stigen stryker förbi gårdar på flera ställen och försvinner sen upp i skogen igen.

Pierre satte igång vår lilla runda grill och efter en stund hade vi hela djurflocken nyfiket hängande över staketet, men vi trodde inte att deskulle gilla spare ribs.

Vi gick ner till bastun vid sjön för att duscha eftersom vi inte hade tålamod att vänta in att bastun värmdes upp. Pierre kunde inte låta bli att ta årets första utomhusbad i ungefär 15-gradigt vatten.

Fredag 13 maj
I födelsedagspresent av Ulrika, Melanie, Olle och Ellen hade Pierre fått ett besök på James Bondmuséet i Nybro så det fick bli dagens första stopp.

Den som driver muséet heter Gunnar Bond James Schäfer efter att ha bytt namn för några år sen. Hans pappa var en tysk soldat som kom till Sverige efter krigsslutet, gifte sig och fick tre barn. Det yngsta, Gunnar, föddes 1957. Pappan packade bilen och åkte på semester till Tyskland 1959 och sen har ingen sett honom trots att Interpol letade efter honom i 10 år.

Gunnar saknade sin pappa mycket. Han läste Ian Flemings romaner om James Bond och kände att det han skrev om kunde hans pappa också ha gjort. Han blev helt besatt av James Bond och har samlar otroligt många saker från filmerna. Han går emellanåt klädd i smoking och kör likadana bilar som James Bond.

Han har t o m lyckats få hem en exakt likadan gondol som är med i Casino Royale.

Han har haft planer på att utvidga sitt museum med att driva restaurang i denna del, men det har ännu inte blivit verklighet.

I besöket ingick också lunch på Hos oss. Vilken fin present!

Mätta både på nya intryck och i magarna fortsatte vi vår resa till Öland. Dags att förnya våra förråd och det gjorde vi i Färjestaden innan vi åkte tvärs över ön. I Stenåsa finns ingen affär, men tack och lov insåg Ellinor i tid att vi glömt salladslök.

När vi närmade oss Stenåsa såg vi massor av eld och rök framför oss. Det visade sig vara en lada som brann inne i byn. polis och ambulans var på plats, men inga brandbilar vilket förvånade oss. På lokalnyheterna på kvällen fick vi veta att det var en lada och två bostadshus som brunnit, men tack och lov utan personskador. Att det inte var brandbilar på plats berodde på att det är sådan vattenbrist på Öland nu att vatten att släcka med fick hämtas på fastlandet.

Numera bor vi på husbilsdelen av Stenåsa camping. Den ligger lite högre upp än själva campingen och det här var våra närmaste grannar.

En strålande härlig dag så vi gick ner till vattnet och kollade in fåglarna. Pierres handkikare har gått sönder så han fick ge tubkikaren dubbelt uppdrag. Lite krångligt, Men Pierre har inte velat köpa en ny i mer hanterbar storlek.

14 arter hade vi fått ihop när vi plötsligt fick se denna fågel. Vi letade i fågelboken och funderade, men hittade den inte. Plötsligt insåg vi dock att det faktiskt var en helt vanlig bofink vi slet så hårt med. Den fick så ljusa färger av solen att vi lurade oss.

Väl hemma slog sig Pierre ner med James Bondboken. Vi köpte den på muséet och Pierre fick en personlig dedikation i den.

Skymningspromenad. Vi pratade med en herre som sett både havsörn och jorduggla under dagen, men så tursamma var inte vi.

Lördag 14 maj
Äggmackorna är klara liksom kaffet så vi startar dagens vandring norrut längs havet.

Massor av fina fåglar fick vi se och tubkikaren kom väl till pass.

Dit upp ska vi, förbi korna. Ellinor är ingen stor vän av att vandra bland lösgående kor, men som tur var fann de en annan del av betesmarken intressantare än den vi gick på.

I Stenåsa har SOF sitt kansli och där finns också en stor naturbutik som bl a säljer kikare. Pierre fick en försenad födelsedagspresent och är nu stolt ägare till en ny kikare i behändig storlek.

På hemvägen passerade vi brandplatsen och pratade med ett par som bor där. Deras hus låg nästan vägg i vägg med de nerbrunna och brandmännen fick gå in i deras hus och spruta inifrån för att släcka glödbranden i deras tak. Alla i byn hade hjälpts åt och grannarna tog sina göddselvagnar och fyllde med vatten. Dock undrade både vi och de hur det kan vara ont om vatten att släcka med på en ö. Det återstår att ta reda på.

Gullvivor och Sankt Pers nycklar.

Lite förvånande stod det plötsligt en gråhäger bland alla gravänderna, men alla verkade trivas ihop.

Den borne fågelskådaren.

En härlig kväll efter en härlig dag.

Söndag 15 maj
Vi vaknade till regn och blåst och gladde oss åt att det faktiskt var vår avresedag. Norr om Oskarshamn stannade vi i regnet och åt lunch - sillmackor med salladslök och gräddfil.

Efter fika hos Pierres fina moster Sonja tänkte vi oss att stannna för dagen först i Ukna och sen Stegeborg, men regnet gjorde att vi fortsatte norrut. Till slut upphörde regnet - men inte blåsten - och vi gjorde kväller i Trosa.

På 1860-talet fick dr Haerén en idé om att göra Trosa till en badort. Då bodde mest fiskare där i små hus längs Trosaån, men strömmingsfisket hade gått dåligt i flera år och nya sätt att försörja sig behövdes. Han lyckades övertyga borgmästaren om att förändra den lilla staden - 500 invånare - mot att bli en badort och en stor omvandling påbörjades. Man var noga med att bevara de gamla husen för att behålla småstadscharmen.

Längs kanalen anlades promenadvägar med små broar över och på 1880-talet var Trosa så en omyckt badort för främst stockholmare. Många köpte eller byggde egna hus, allra helst vid kanalen.

Måndag 16 maj
Småbåtshamnen i Trosa erbjuder också husbilsplatser. Mycket trevligt att bo där, men vi kunde lätt tänka oss att det är lite trängre under sommarmånaderna. De håller nu på att utöka antalet platser.

En promenad längs Trosaån fick bli avslutning på en mycket trevlig testresa.
Tillbaka till startsidan