30 mars - 1 april 2017, Ellinor Pierre och Olle på kryssning till RigaTorsdag 30 mars

På onsdag kväll insåg vi att Olle skulle vara ledig på fredag och vad kan då vara trevligare än att ta en liten kryssning till Riga tillsammans med honom? Raskt beställdes biljetter och på torsdag eftermiddag sammanstrålade vi i biljetthallen på terminalen i Värtahamnen.


När vi klev ombord möttes vi av en dansgrupp från Cuba och feststämningen var fixad direkt. Lite kinkigt var kanske att vi skulle in i gången precis bakom dem, men med några lätta danssteg var vi där.


Hytt 5133, vårt hem för de närmaste 36 timmarna.


Rekognoceringstur. Det var riktigt kallt och blåste så utomhusdelen blev tämligen kort.


Olle stannande i hytten, men Ellinor och Pierre firade avresan i puben.


Konstigt att det är så svårt att orientera sig från båten, men vi tror att det här är färjan till Tynningö.


Båten var ganska tom när vi gick på en introduktion till Riga i Starlight bar, men nu är vi väl förberedda för morgondagen.Fredag 31 mars

Framme i Riga! Lettlands huvudstad är den största i Baltikum och har ungefär 700 000 invånare.


Vår plan var att ta spårvagnen upp till Centralmarknaden i de gamla Zeppelinarhangarerna och promenera tillbaka därifrån. Spår vagn nr 6 förde oss nästan hela vägen.


Centralmarknaden är inrymd i fem stora hallar som byggdes av materialet från två tyska zeppelinarhangarer som demonterats. Dessa var dock enormt stora (37 m höga och 240 meter långa) så för att klara bl a uppvärmningen blev det i stället fem hallar som är 20 m höga och mindre än 100 m långa. Marknaden stod klar 1930 och varje del har sin speciella inriktning.


Det var härligt att gå omkring och njuta av alla grönsaker och fiskprodukter och vi saknade husbilen mycket.


Här dreglade vi en lång stund, men avstod från inköp. När Pierre var i Riga 1985 köpte han rysk kaviar för fem dollar burken, men priset hade stigit rejält.


Stalins födelsedagstårta inrymmer den lettiska vetenskapsakademin och byggdes mellan 1951 och 1961. Innan Swedbanks kontor byggdes var det Rigas högsta byggnad med sina 108 m. På 17-e våningen finns ett utsiktsdäck, men med det väder vi hade frestade det inte alls att åka upp dit.


Vi gick i stället över järnvägen till Gamla stan och styrkte oss först med en munsbit från KFC, men den kostade bara 1,30 euro också.


Melngalvju, Svarthuvudgillets hus, byggdes på 1300-talet för utländska köpmän. Det bombades 1941 och 1948 förstörde Sovjetunionen det som återstod av huset. När Lettland blev självständigt 1991 fanns en önskan om att återuppbygga huset och 1999 stod det klart. Bredvid ligger ockupationsmuséet som tyvärr var stängt vid vårt besök. Lettland blev självständigt 1991 efter att ha varit ockuperat av Sovjetunionen sedan 1944.


Gamla stan, Vacriga, finns sedan 1977 uppsatt på UNESCO:s världsarvlista och har många små fina gränder. I bakgrunden syns Domkyrkan där världens fjärde största kyrkorgel finns. Det ges många konserter, men dessvärre fanns det ingen som passade in då vi var där.

Svenskporten. På båten fick vi höra historien om den svenske soldaten och flickan från Riga som hade en olyckssalig kärlekshistoria. När hennes familj fick höra talas om den murades hon in i porten.

St Peterskyrkan byggdes i början av 1400-talet. Tornet har träffasts av blixten sex gånger.

Frihetsmonumentet stod klart 1935 och är ett minnesmärket över de som stupade i det lettiska frihetskriget 1918-1929. Det är 42 m högt och högst upp står en kvinna som lyfter upp tre stjärnor som symboliserar de tre provinserna Kurland. Livland och Lettgallen.


Nu var klockan över ett och vi var rejält hungriga trots en god och riklig färjefrukost. Vi gick till Chili i Stockmanhuset och fick en god härlig lunch. Vi passade också på att prova Rigabalsam (inte Olle) och Khvass. Khvass smakar som osötad julmust med eftersmak av bröd, rikitgt gott trots detta.


Slut på dagens sight seeing, dags att gå ombord på Romatica igen.


Fredag är en populär dag att starta en kryssning på upptäckte vi snabbt. Det var minst dubbels så många ombord som när vi åkte till Riga.


Eftersom båtarna till Riga inte går via Mariehamn går det inte att handla tax free ombord på sammasätt som övriga linjer, men priserna är ändå låga och vi passade på att köpa lite godis och annat.


Olle höll sig nogsamt därifrån, men Ellinor och Pierre spelade Bingo, dock utan att vinna något. Sen spelade vi olika sorters quiz i hytten med blandade vinnare, dock oftast Olle.Lördag 1 april

Kraftig dimma även på hemvägen. Vi ställde in havsörnsspaningen.


Färjan går åt andra hållet. Cirkeln är snart sluten och vi är hemma igen efter en mycket trevlig resa till Riga.Tillbaka till startsidan