Liten kulturresa i södra sverige med besök hos släkt och goda vänner.
Fredag 16 augusti
Efter att ha lämnat Stockholm vid tiotiden var vi framme i Askersund vid två. Turligt nog hade Pierre redan i början av veckan reserverat en plats. Det var hårt tryck på husbildsplatsen och värre blev det ju längre fram på dan det gick.

När vi installerat oss på fina plats 2 tog vi en liten stadstur. Här låg tidigare stationen. Nu är det servering och handel i huset och bakom ligger busstorget.

Utsikt över vår fina plats från stan.

Pierre försöker få ordning på världen - eller åtminstone Askersund.

Ellinor hittar nya sandaler.

På hemvägen hittade vi den fina Caltexstationen igen.

Kvällspromenad till Husabergsudde och campingen där.


Lördag 17 augusti
Cykeldag. Det började tufft med många och långa backar så Pierre sparade lite på krafterna.

Eller är det ett sätt att visa att han behöver en elcykel? Första halvmilen tog en halvtimme.

Åmmeberg - en riktigt fin bruksort.Genom skogen och över ängar till Hammar.

Dagens första mål var Kinaparken i Bastedalen.

Vi hade läst om den i tidningen Vi och gripits av en stark längtan efter att få se den på riktigt och nu är det bara en trappa kvar.

Promenad i parken.Sista solstrålens glänta.

Vindarnas bro.Efter att ha beundrat näckrosorna åt vi lunch. Vi såg äntligen ett nytt användningsområde för vår enorma libbsticka för det var libbstickesoppa och smörgås som det bjöds på. Tyvärr grusades våra förhoppningar. Det var inte gott.

Vi fortsatte turen till Stjärnsund och började i äggboden/gårdsbutiken.

Sen gick vi till vagnmuséet.

Välförtjänt energipåfyllning i ståndsmässig miljö.

Tidstypiskt inrett rum bredvid slottsbutiken.

Slottet.Vi tog Äggleden hem och fick en bit sällskap av en stor flock kor och kvigor.

Åter vid ställplatsen. Askersund är en framåt kommun och aldrig tidigare har vi sett ett laddningsplatser för både bilar, mobiler och cyklar.

Bensinbehov.

Lugn stund före middan. 42 km cyklade vi totalt på fem timmar och då var det många stopp. Pierre spottade upp sig rejält - ska han verkligen få en elcykel nu?

Middag vid kanalkanten - inte fel alls.

Kvällspromenad till Askersunds äldsta hus.


Söndag 18augusti
Vi fortsätter resan till Motala och går på motormuséet där. Pierre dreglade nostalgiskt över alla räknemaskiner. Hans första jobb var på Original Odhner där han reparerade olika maskiner.Förutom alla häftiga fordon finns det också en mängd roliga miljöer med hög igenkänningsfaktor för 40-talister.

En sån hade vi. Tyvärr blev det ingen succé i Sverige, men i Frankrike fanns den överallt under många år. Det gick både att ringa och att uträtta många ärenden på den.Vi fortsatte till Gränna och tog färjan över till Visingsö där tornerspel pågick denna helg.

Knappt hade vi stigit iland förrän det började regna. Vi väntade ut skuren i kyrkan vid färjeläget.

Turen gick söderut till Näs borg, Sveriges första riksborg som byggdes under 1000-talet. Den låg mycket strategiskt placerad och var trots sin litenhet väldigt funktionell enligt informationstavlan. 1318 pantsattes den dock av kung Birger Magnusson till danskarna och fick sen förfalla.

Detta beklagade vi djupt. Ner till Näs hade vi motvind och regn. Vi hade gärna tinat upp lite innan vi cyklade tillbaka. På återfärden fick vi inte heller den efterlängtade medvinden utan det mojnade, men regnet tog sig bra i stället.

Tornerspelen var precis slut när vi kom till färjeläget och köerna långa för att komma till Gränna så vi gick på café i stälelt och åkte senare.

Blöt men nöjd cyklist. Han gjrode sedan om toaletten i husbil till ett synnerligen bra torkskåp.


Måndag 19 augusti
Husbilsplatsen i Gränna ska vara en prototyp för hur de ska se ut i Sverige har vi läst. Den lämnar dock väldigt mycket i övrigt att önska och inte var den särskilt välsbesökt heller, som synes.

Dagens första stopp var fabriksmuséet i Huskvarna.

Oväntad naturupplevelse precis vid ingången.

Även här finns mycjet att se och några uppbyggda miljöer av skiftande slag. Ett kök...

eller vapentillverkning.

Torsten Ljunggrens Silverpilen förde honom dagligen till och från jobbet under 40 år. För vinterbruk fanns en konstruktion med skidor till framhjulet för att få bättre stabilitet. Han vann också många lopp med den. Hans hoj finns nu utställd på muséet.Söder om Jönköping ligger Gunillaberg, en herrgård som köpts av en dansk trädgårdsarkitekt. Där har han skapat sin drömträdgård som visas för allmänheten.

Liljeäng.

Spegeldammen.

Vietnamesiska hängbuksvin.

Efter all kultur valde vi något helt annat - GeKå:s i Ullared.

Kväll på GeKå:s egen synnerligen välorganiserade camping.


Tisdag 20 augusti
Husbilsplatsen i Apelviken i Varberg. Vi kom tidigt och fick en fin plats.

Cykeltur till Träslövsläge för inköp i fiskaffären. Strömming och lax fick vi, men inga fiskburgare. De var under tillverkning.

Efter lunch cyklade vi i stället norrut till Varberg.Cykelvägen längs havet till Apelviken.

Eftermiddagstur till Träslövsläge med förhoppning om att fiskburgarna nu är klara.

Det var de! Vilken god mdidag som väntar oss nu.

Inte visste vi att Olle har sommarjobb här.

Kvällspromenad längs havet till Apelvikens camping.


Onsdag 21 augusti
Kort stopp i Varberg innan vi fortsatte söderut.

Vi hälsade på Anette och Stefan i deras fantastiska atriumradhus från 1951 i Haverdal och blev bjudna på en superb laxlunch.

Promenad till Skallberget med vacker utsikt och

även ner till havet.

Dags att bo på camping igen. Hagöns camping vid Östra stranden i Halmstad har öppet en dryg vecka till, men få gäster och väldigt liten service.


Torsdag 22 augusti
Cykeltur in till centrum i Halmstad på förmiddan.

På eftermiddan hälsade vi på Britt-Marie och Tommy. Värdparet badade i det härliga sensommarvädret.

Det gjorde inte vi, men vi blötte fötterna i alla fall.

Här är orsaken till att vi fegade ur - maneter och dessutom en okänd sort.Talgoxarna hade blivit så tama att de plockade brödbitar ur händerna, t o m på Pierre.

Härlig middag förbereds. Dags att röka lax på grillen. Till detta ungstekta grönsaker och potatis med youghurtsås och så Hillevis goda kaka som avslutning. Å, vad vi var mätta och belåtna.
Fredag 23 augusti
Hemfärden påbörjad. På förmiddan passerade vi Göteborg och fick betala trängselavgift fast vi bara körde på E20. Vi stannade inte för att gå på Liseberg och inte ens för att köpa goda räkmackor i tornet bakom.

I stället fortsatte vi till Lidköping och HusvagnSvensson där vi kompletterade husbilsutrustningen lite.

Sjötorp vid Vänern där Göta kanal börjar västerifrån. Vi fick sjöutsikt, men inte el. Våra trevliga grannar kom från Strassbourg och var nu på hemväg efter ett par veckor i Sverige.Cykeltur längs Göta kanal.

I Sjötorp finns åtta slussportar.Lyrestad sju km österut.

Åter i Sjötorp.Kvällspromenad i Sjötorp.


Lördag 24 augusti
Innan vi styrde kosan hemåt tog vi en cykeltur till till Lyrestad.Denna gång hade vi tur och fick se en slussande båt, Bellevue från Mariestad. Slussvakten följer båten hela vägen mellan Sjötorp och Töreboda och sköter allt slussande på vägen.I Sjötorp finns också kanalmuséet som vi besökte. Det visade lite om sjöfart i allmänhet och om byggandet av Göta kanal i synnerhet. Mycket fint.Pierre fick rycka in och styra Valborg.

Skepparen själv sov innanför kajutan.

Kanalbygget får kungligt besök.

Tillbaka till startsidan